Kokvilnas gultas veļas izpārdošana, atlaide līdz 40%. Noklikšķiniet šeit!

Vai ir veselīgi gulēt bez spilvena?

Mēs visi vēlamies labi izgulēties, taču ne visi zinām, kā to izdarīt. Grūti noticēt, bet daudziem cilvēkiem labi izgulēties traucē... spilvens. Daudzi ir dzirdējuši, ka gulēt bez spilvena ir veselīgāk, bet vai tā ir taisnība? Atbildes uz šo un citiem jautājumiem par spilvena izvēli un lietošanu skatiet šajā rakstā.

Kam nepieciešams spilvens?

Mūsu dienās spilveni ir mīksti, un tiem piemīt neticamas īpašības saglabāt un atgūt formu. Spilveni var atšķirties pēc izmēra, stingruma, materiāla un formas, taču visiem tiem ir viena un tā pati funkcija - atbalstīt pareizu ķermeņa stāvokli miega laikā. Spilvenam ir patiešām liela nozīme, jo tieši spilvens nodrošina atbalstu galvai un kaklam, kas savukārt nosaka mugurkaula stāvokli.

Piemērots spilvens var mazināt muskuļu sasprindzinājumu miega laikā un sāpes pamostoties. Atpūšoties pareizā stāvoklī, mēs varam labāk atslābināties, kas uzlabo asinsriti un palīdz novērst galvas, kakla un pakauša sāpes. No otras puses, spilvens ļauj vieglāk atrast ērtu gulēšanas pozīciju, tāpēc mēs varam ātrāk un vieglāk aizmigt.

Vai ir veselīgi gulēt bez spilvena? | Idejas | Nostra.lv

Kā izvēlēties spilvenu?

Var šķist, ka spilvens patiešām var palīdzēt mierīgi un ērti izgulēties, taču tikai tad, ja izvēlaties pareizo. Izvēle rada daudz jautājumu, uz kuriem mēs steidzamies atbildēt. Nemelosim - spilvena izvēle var būt sarežģīta, taču, kad atradīsiet pareizo, jutīsieties atviegloti. Lūk, daži soļi, kas jāveic, lai izvēlētos pareizo spilvenu:

  • novērtējiet savu miega stāvokli (kādā stāvoklī parasti guļat):
  • ja guļat uz sāniem, derēs biezāks (plecu platumā) un cietāks spilvens aizpildīs telpu starp galvu un matraci, lai kakls būtu taisns;
  • cilvēkiem, kas guļ uz vēdera, ieteicams izvēlēties zemāku, mīkstu spilvenu;
  • tiem, kas guļ uz muguras, piemērotāks ir vidēji biezs spilvens, kas atbalsta galvu dabiskā stāvoklī (saglabājot kakla līniju);
  • pievērsiet uzmanību spilvenu pildvielai:
  • spalvas un dūnas lieliski palīdz saglabāt spilvenu formu un mīkstumu, taču tās ir dārgākas un var izraisīt alerģiskas reakcijas;
  • sintētiskie materiāli (piemēram, PP bumbiņas) ir hipoalerģiski, viegli un ātri atgūst formu;
  • memory foam materiāls spiediena ietekmē maina formu, piešķirot spilvenam individuālu formu, taču ir diezgan ciets;
  • izvēlieties spilvena izmēru:
  • mazāki spilveni ir piemēroti cilvēkiem ar smalkāku ķermeņa uzbūvi;
  • lielāki spilveni ir piemērotāki cilvēkiem ar lielāku augumu vai lielu lieko svaru.

Pareizi izvēlēts spilvens nodrošina ērtu ķermeņa stāvokli miega laikā un ļauj labi atpūsties, taču ne visi var labi izgulēties uz spilvena. Vai ir vērts atteikties no spilvena un vai tas patiešām ir veselīgi?

Gulēt bez spilvena – ērti vai veselīgi?

Patiesībā tas viss ir atkarīgs no personīgajiem miega paradumiem - dažiem cilvēkiem gulēšana bez spilvena ir ne tikai ērtāka, bet arī veselīgāka, taču tā nav piemērota visiem. Pat guļot bez spilvena, galvai un kaklam jāpaliek vienā līnijā ar mugurkaulu, citādi kakls un pleci tiks saspiesti un sasprindzināti, un pamodīsieties ne tikai slikti atpūtušies, bet arī ar sāpēm. Liela nozīme ir miega pozai - tradicionāli tiem, kam patīk gulēt uz vēdera, ir ērtāk bez spilvena, taču ikviens var izmēģināt gulēt bez spilvena. Tomēr atcerieties, ka tiem, kam patīk gulēt uz sāniem, atteikšanās no spilvena var radīt diskomfortu vai pat sāpes.

Guļot bez spilvena nav ieteicams cilvēkiem ar elpošanas problēmām vai krākšanu - bez spilvena var būt grūtāk ieņemt pareizu galvas stāvokli, kas var saasināt šīs problēmas. Cilvēki ar lielāku ķermeņa uzbūvi un platākiem pleciem, visticamāk, arī nevarēs ērti gulēt bez spilvena

Kas attiecas uz veselību, viss ir diezgan vienkārši - ja bez spilvena ērti guļat, labi atpūšaties un jūtaties ērti, tad varat turpināt šo praksi. Tomēr, ja ciešat no muskuļu sasprindzinājuma un sāpēm, ir vērts atgriezties gultā ar spilvenu. Tie ir simptomi, kas norāda, ka ķermenis miega laikā ir sasprindzināts, ko izraisa neregulāra pozīcija Ilgtermiņā šāds nevajadzīgs stress var radīt vairāk veselības problēmu.

Vai ir veselīgi gulēt bez spilvena? | Idejas | Nostra.lv

Bez spilvena, ar vienu spilvenu vai varbūt ar diviem?

Runājot par spilveniem, ir vērts atcerēties veco tautas teicienu: "Kas par daudz tas par skādi". Faktiski nav ieteicams izvēlēties divus vai pat trīs spilvenus miegam, jo šādā veidā galvai sniegtais atbalsts nebūs stabils, un sejas āda tiks galā ar lielāku berzi. Turklāt abu spilvenu kopējais augstums, visticamāk, būs pārāk liels, lai jūs varētu ērti gulēt miera stāvoklī.

Guļot uz diviem spilveniem, pastāv lielāka iespēja, ka galva slīdēs no spilvena, kas var palielināt spriedzi kakla muskuļos un ietekmēt kopējo miega kvalitāti. Ja ar vienu spilvenu nepietiek, labāk ir iegādāties lielāku, nevis gulēt uz diviem. Atcerieties, ka pārāk liels spilvens arī rada muskuļu sasprindzinājumu, kas var izraisīt kakla vai muguras sāpes un galvassāpes.

Ja vēlaties uzlabot miega kvalitāti, labāk pamēģiniet gulēt bez spilvena, nevis ar otru spilvenu zem galvas. Mūsu veikals piedāvā plašu spilvenu izvēli, tāpēc noteikti atradīsiet sev piemērotāko!

Saistītās preces

avatar