Kokvilnas gultas veļas izpārdošana, atlaide līdz 40%. Noklikšķiniet šeit!

Diendusa - veselīga ne tikai bērniem

Vai atceraties dienas, kad vecāki vai bērnudārza audzinātāja piespieda gulēt diendusu? Kādam tā patika, kādam nē, bet mēs visi zinām, ka miegs ir svarīgs spēku atgūšanai un attīstībai. Bet vai tiešām izaugot diendusa kļūst nevajadzīga? Patiesībā pastāv dažādi viedokļi, tāpēc aicinām uzzināt vairāk par tās priekšrocībām un noteikumiem. Varbūt īsa atpūta ir tieši tas, kas vajadzīgs, lai uzlabotos produktivitāte un pašsajūta?

Kāpēc diendusa ir ieteicama bērniem?

Miegs ir neatņemama bērnu ikdienas sastāvdaļa, jo tas ir ārkārtīgi būtisks augošam organismam. Mēdz pat teikt, ka bērni aug tieši miega laikā, tāpēc daži mazuļi uzreiz pēc pamošanās skrien mērīt savu augumu. Lai gan tas, visticamāk, ne visai atbilst taisnībai, laba atpūta bez šaubām veicina organisma augšanu un attīstību. Miega laikā mūsu smadzenes apstrādā informāciju, bet bērni patiešām iegūst daudz informācijas – galu galā pasaule joprojām ir tik daudz jauna, neiepazīta un līdz šim nepieredzēta...

Mazuļu uzvedībā ir ļoti viegli pamanīt miega trūkumu: ja pietrūkst atpūtas, viņi kļūst viegli aizkaitināmi, nervozi un grūtāk koncentrējas. Pēc kārtīgā miega bērni atkal pamostas enerģijas pilni, labā noskaņojumā un ir aktīvi. Tas ir labākais tiešais pierādījums par miega pozitīvo ietekmi. Lai gan pieaugušie labāk pazīst savu organismu un prot to savaldīt un paslēpt noguruma vai slikta noskaņojuma pazīmes, patiesībā miegs viņiem ir tik pat vērtīgs, cik bērniem.

Diendusa - veselīga ne tikai bērniem | Gultas Veļa | Nostra.lv

Pieaugušo diendusas priekšrocības

Šķiet, ka izaugot dienas miegs vairs nav obligāts, jo tālāk augt tāpat nevajag. Tomēr neliela atpūta dienas laikā var būt pat ļoti vērtīga. Miega laikā atpūšas ne tikai mūsu ķermenis, bet arī prāts, svarīga informācija tiek "reģistrēta" atmiņā. Angļu valodā vārdu savienojums Power nap (lat. val., spēka snaudiens) tiek lietots, lai aprakstītu 10-30 minūšu miegu dienas laikā. Mēdz teikt, ka īss miegs palīdz atgūt spēkus, produktivitāti, uzmanības koncentrēšanos, mazina spriedzi un stresu. Šādu stratēģiju bieži izmanto cilvēki, kuri daudz strādā un bieži saskarās ar stresu.

Patiesībā pat tik īss miegs palīdz mazināt nogurumu un uzlabo garastāvokli, kas vienlaikus palielina motivāciju strādāt efektīvāk. Diendusa, dienas miegs vai Power nap - nav svarīgi, kā mēs to nosauksim, bet šāda atpūta dienas laikā palīdz mazināt emocionālo spriedzi, izvairīties no izdegšanas un spēku izsīkuma. Turklāt dienas atpūta ir īpaši svarīga tiem, izjūt miega trūkumu, kas nevar vai kam nav iespējas gulēt 8 stundas nakts laikā.

Kāpēc diendusa uzlabo veselību?

Ja regulāri ievērosiet dienas miegu, organisms pieradīs pie nelielas pauzes dienas laikā. Tas ne tikai palīdzēs kļūt produktīvākam, bet arī uzlabos veselību. Ņemot vērā, ka diendusa palīdz atbrīvoties no stresa un spriedzes, tā atstāj pozitīvu ietekmi uz visa organisma stāvokli. Stress, spriedze, izdegšana, hronisks nogurums – tas viss var kļūt par nopietnu slimību parādīšanās cēloni vai saasināt jau esošās veselības problēmas. Tieši šī iemesla dēļ diendusa pieaugušajiem ir ne tikai noderīga, bet arī ieteicama.

Tāpat pēc miega cilvēks pamostas ar labāku garastāvokli, kas ļauj vieglāk komunicēt ar apkārtējiem, rast motivāciju dažādām aktivitātēm vai vienkārši uzlabo pašsajūtu. Ilgtermiņā tas arī pozitīvi ietekmē arī mūsu veselības stāvokli, jo labs noskaņojums un enerģija dabiski padara mūs izturīgākus pret stresu. Apsveriet, iespējams diendusu patiešām ir vērts pievienot savai dienas kārtībai?

Diendusa - veselīga ne tikai bērniem | Gultas Veļa | Nostra.lv

Labas diendusas recepte

Zemāk ir minēti daži noteikumi, kas palīdzēs atgūt spēkus dienas laikā un kārtīgi nosnausties:

  • Izvēlieties pareizo miega ilgumu. Diendusai būtu jāvelta ne vairāk par pusstundu, jo pēc ilgāka miega var būt grūti piecelties, var traucēt miegainība un lēnāka reakcija. Turklāt atrast desmit minūtes vai pusstundu dienas laikā nav grūti, savukārt ilgāka laika atrašana visticamāk būtu problemātiska.
  • Izvēlieties diendusai pareizo laiku. Ne veltīgi to dēvē arī par dienas miegu – labākais brīdis īsai diendusai būtu ap pusdienlaiku vai pēcpusdienā. Šajā laikā enerģijas līmenis jau ir samazinājies, bet ķermenis vēl nav īpaši noguris, tāpēc var ātri atgūties. Izvairieties no gulēšanas pēcpusdienā, jo tas var apgrūtināt iemigšanu vakarā.
  • Videi diendusai ir jābūt mierīgai un neitrālai attiecībā. Daudzos lielākos birojos ir telpas, kur darbinieki var atnākt un atpūsties no darba. Mierīga mūzika var palīdzēt atslābināties, tāpēc pārliecinieties, ka jums ir savs spilvens, lai jums būtu ērti pat tad, ja tā ir tikai īsa snauda uz dīvāna.

Šaubāties, vai ir vērts iekļaut miegu savā ikdienas rutīnā? Vienkārši izmēģiniet to un novērojiet savu pašsajūtu, jūs neko nezaudēsiet, un īsas miega pauzes var palīdzēt sasniegt ambiciozus mērķus!

Saistītās preces

avatar